Farklılıklara Kucak Açmak…

01-cesitlilik-Dijital-HR-2014

Çeşitlil(İK) ve Fark (Yar)atmak.. 

Değerli Okuyucularım,

28 Kasım 2013 perşembe günü insan kaynağı blogger’ı olarak katıldığım ilk kongre olan aynı zamanda –  Dijital İK konferansındaki tüm pırıltılarını diğer blogger arkadaşlarımın da ( Ali Cevat Ünsal, Coco De Maya MedinaDuhan Gevren, Hayati Arpacı, Seda Küçük ve henüz görüp buraya ekleyemediğim) en güzel şekilde detaylandırarak paylaştığı gibi paylaşmak istiyorum:

Öncelikle ikinci yılındaki Dijital İK Konferansına katılmamı sağlayan Sn. Müge Ateş‘e, açılış konuşması ve farklılıklarla dolu sunumu ile Sn. Fatoş Karahasan ‘a; – bakınız yeni kitabı: Taşlar Yerinden Oynarken  (konferansta inceleme fırsatımız oldu) – çok teşekkür ederim.

Bizi takip eden yorumlar yapan, bizi konferans boyunca destekleyen Sn. Gökhan Yılmaz‘a ayrıca teşekkür ederim.

‘DijitallİK’ dünyamızı çeşitlendirip globalleştirirken, büyük dünyanın küçülen ayak izlerinde, her adımda farklı bir ele dokunabileceğiniz, aynı zamanda bilgi paylaşımının da saniye ve saniselere düştüğü, ayak adımlarımızın ise gittikçe büyüdüğü bir dünyada karşılıyor bizi.

Açılış konuşması ile Sn. Fatoş Karahasan bizlere şu soruyu yöneltti:  ‘Çeşitlilik nasıl kucaklanır?’

‘Çeşitliliği kucaklayabileceğimiz gibi farklılıkları kabul edebilecek miyiz? Hangisi daha önemli statü sembollerini oluşturan iktidar mı, yoksa rol modelleri oluşturan iktidar savaşı mı?

Hep daha iyiyi, daha güzeli, daha mükemmeli ararız ama yarışına doğru giderken, kadınların güçlü olması; hem aşçı, hem anne, hem güçlü olması beklenmiyor mu?’

Artık üniversiteye gitmemek gibi bir fikrimiz olabilir mi? Bir fotoğrafın içine girmeye zorlanırken aynı maskeyi takmamız istenmiyor mu?

Neden olmasın? Üniversiteye gitmemek bir seçenek değil mi? Ama rol modellerimiz bunu ne kadar kaldırabilir?

01-Vodafone-dusler-akademisi_

Vodafone’un Yetenek Geliştirme Direktörü Bülent Bayram ile Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Gizem Keçeci, bizlere Vodafone’un girişimcilik paketi uygulamalarından, Vodafone’un kadın girişimcilere sağladığı el emeklerini Sahibinden.com üzerinden satabilecekleri bir uygulamadan, ve bence en önemlisi cinsiyet eşitliğinin sağlandığı ülkelerde akıllı ve ekonomik iş gücü artışından bahsettiler.

‘İş’te eşitlik ile fırsat eşitliği’ sertifikası uygulamaları ve benim en çok ilgimi çeken ve hoşuma giden, sosyal sorumluluk projeleri olan Düşler Akademisi:)‘nden bahsettiler.

01-Dusler-akademisi-kurabiyeleri-

Öğrencilerin hazırladığı ‘Düşler Akademisi kurabiyeleri’ kendileri tarafından ikram edildi.

Sn. Bülent Bayram: ‘Önyargılarla insanların hayatlarını değiştiriyoruz’ dedi.

Onlara sağlayabileceğimiz yeteneklerini gösterme fırsatı olamaz mı? Farklılıklara kucak açılan bu güzel uygulamalar şu soruyu akla getiriyor: ‘Körler görür mü?’

( Bknz: Düşler Akademisi ve bence bu aynı zamanda gülüşler ve buluşlar akademisi  *__*)

01-korler-dus-mu-gorur-vodafone-dusler-akademisi-

Bilim İlaç Genel Müdür Sn. Erhan Baş, farklılıkları şirkete katabildiklerinden, iş körlüğünü yönetmeye çalıştıklarından, Y kuşağından bahsetti bizlere.. ve iç terfilerin % 77’lere vardığını da..

Ama asıl benim ilgilendiğim söylediği şu cümle oldu: ‘Mutlu Olmak!’

01-bilim

Mutluluk..

Y Kuşağı’nın daha farklı ve özgüveni yüksek olduğu besbelli ama bu sorunun cevabı yıllar önce John Lennon’un verdiği cevapla aynı değil miydi? 🙂

01-john-Lennon-mesaj-

Kuşaklar arası farklılıkları değil de farkındalıkları ele almamız gerekiyor. X,Y ya da Z ve diğer gelecek kuşaklar ayırımı olmaksızın her zaman farklı düşünceler ve farklılaşma her zaman bizlerle olacak.

Her bir jenerasyon sonraki jenerasyonun bakış açısını her zaman farklı bulacak…

Aristoteles’e ait, M.Ö. 350’de söylenmiş sözler bugünü de yansıtır gibi:

“Bugünlerde gençler kontrolden çıkmış durumda. Kaba bir şekilde yemek yiyorlar. Yetişkinlere karşı saygısızlar. Ebeveynlerine karşı çıkıyorlar ve öğretmenleri sinirlendiriyorlar.”

“Günümüzün gençleri öyle umursamaz ki ileride ülke yönetimini ele alacaklarını düşündükçe umutsuzluğa kapılıyorum. Bizlere, büyüklere karşı saygılı olmayı, ağırbaşlı davranmayı öğretmişlerdi. Şimdiki gençler kurallara boş veriyorlar. Çok duyarsızlar ve beklemesini bilmiyorlar.”

TEB İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Sn. Nilsen Altıntaş’ın sunumu favorilerim arasındaydı. Dijital dönüşümle bir günde neler olup bittiğini anlattığı sunumunda çok beğendiğim, birçok kez severek izlediğim  yapımı 2007 olan WALL – E filminden bahsetti bizlere…

Acaba gelecekte birbirimize ne kadar kaliteli zaman harcayacağız? dedi ve konsantrasyonumuzun zayıfladığına da değindi.

01-Nilsen-Altintas-konusma-Nil-Tweet-

SAP Türkiye İnsan Kaynakları Çözüm Yöneticisi Sn. Funda Arköse ise, Yeni neslin sosyal medyayı kullanma zorunluluğu getirdiğini belirterek, ‘Şirket içi sosyal aktivite grupları ve iç iletişim platformu oluşturarak buradan sosyal medyayı, şirket içi iletişimin arttığını ve insanları etiketleyebildiklerine’ de değindi. ( Sunumundan: It’s time to I love work again..)

Nestle Türkiye / Sn. Neil Edwards doğruyu yanlıştan ayırt etmenin ve akıllı kararlar vermenin öneminden bahsetti. Paydaşlarıyla katılımcı bir etkileşimlerinin olduğunu ve şeffaflıktan ödün verme lükslerinin olmadığını söyledi. Günümüz iş dünyasında SIR diye bir şeyin kalmadığını ve proaktif olmanın önemli olduğunu da belirtti. Beklenti, sürdürülebilirlik, güven ve güvenilirliğin altını çizdi. (“We make NESTLE”)

Ümit Levent Erol –  TEVİTÖL Öğrencisi: Sade, rahat, güvenli, özgüveni oldukça yüksek ve bir o kadarda heyecanlı, güzel işler peşinde olan, gurur duyabileceğimiz gençlerimizden yalnızca biri. Şimdiden kendini güzel yetiştirmeyi başarmış.. Mobilitenin ve mobil çalışmanın Y kuşağının hayatındaki yerinden bahseden Levent, bizlere ‘artık takım elbisenin olmadığı 21. yüzyıl’a hoşgeldiniz2 dedi..

Unilever’in İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkanı Sn. Steven Gross: Linkedin’deki sayfalarında ilk 3’te olduklarını ve ‘Kadın’ işverenler için en çok takdir edilen şirket olduklarını söyledi. Vizyonlarının arasında olan, çevresel ayak izlerini azaltma hedeflerinden bahsetti.

01-unilever-cevresel-ayak-izi-mesaj-

Yolculuktan küçük izlenimler şimdilik bunlar 🙂

Bir Cevap Yazın