Aydınlanan Karanlık: Karanlıkta Diyalog

Aydınlanan Karanlıkta ‘Karanlık Özgürlüktür!’

Bakmakla görmek arası,

Görmek ile fark etmek arası,

Bakmak ile görmenin şimdi tam sırası..

Dediğim anlarda karanlığın içinde göz damarlarımı zorlayarak görmeye çalıştığım sırada karanlıkta dialogların tam ortasında uyandığım anlarda çitleri geçtiğimi fark ettim…

İstanbul havasını almaya geldik ama Dur Yolcu! ‘Bastığın yere dikkat et, empatik misin?’ diyemedik, hissettik..

Nil-HR-Cafe-Karanlikta-Diyalog

Karanlıkta Dialog Notları – Nils HR Cafe

Yanlışlıkla hem de öyle ki görmek için verdiğim mücadele hissetmeye çalışmaktan daha ağır basan adımlarla ilerleyen bir zafiyetti o anda.

5. kez gitme denememiz başarılı olmuş en sonunda karanlıkta özgürlüğün bir parçası olmuştum.

Karanlıkta Diyalog görme engellileri anlayabileceğiniz bir saatlik aydınlık yolculuğun başlangıç noktası.. Vapura biniyor, karşıdan karşıya geçiyor, arabalara dokunuyor, maç yapıyorsunuz hatta hissi yaşamla birleştiriyorsunuz. Bundan daha iyi bir empati aracı olabilir miydi? Sanmıyorum.

Farkında olduğumuz her an hayatımızın yaşama alanındaki özgürlüğümüzü arttırıyordu. Hayatımda yaşadığım en müthiş deneyimlerdendi. Empati kurabilme sürecinde hayatımızın büyük bir kısmını kapsayan değerlerin küçük bir parçasını yaşadım ama büyük değerlere ve deneyimlere açılan bu deneyimde görme engelli rehber hocamızın küçük (!) uyarısıyla serin bir rüzgarla uyandım: ‘Bakmaya çalışmayın göremezsiniz, kendinizi zorlamayın. Karanlığı yaşayın, hissedin, onunla yaşamayı öğrenin..’

Kendimi çok zorladım, umursamaz bakışlarla bakıp siyahın içinde kayboldum. Hiç bilmediğim bir denizde rüzgar esintisini hissettim, dalgalarla siyahla boğuştum.

Görme engelli rehber hocamın ve görme engelli çalışan ‘Karanlıkta Diyalog’ kafesi çalışanının hayata bakışının içindeki beyazlığı anladığım ve aldığım an bakış açım bambaşkaydı. Acaba öğrencilere böyle bir empati, sosyal sorumuluk dersi hayatının bir döneminde değil her anında yüz yüze yaşadığı dünyada gözle görülen tüm engelleri yıkmak için bir sağduyu dersi olur muydu? Bir buçuk saatin nasıl geçtiğini anlamadığım anlarda görme engelli alfabesini biraz öğrendik.

Kör bir karanlık değildi farkındalıkla uyandığım karanlıktı benimkisi…

Adı da kolay olsun şarkının önemli bir kısmındaki hatırlanma cümlesi gibi: Feel of the dark..

Daha ziyade karanlıgın resmini çizmenin ötesinde empati ve sükutu yaşamanın sosyal farkındalığının 17 Kasım’da İşitme Engellilerle ayrı bir projede devam edecek olması sürpriz miydi?

Hepimiz için bir gereklilik miydi? Hepimizin bir gün engelli adayı olabileceğini unutmadan yaşaması da bir empati örneğidir değil mi? Bir miktar empati uzatır mısınız?

Yalnızca 1,5 saat kadar.. Karanlıkta Dialog‘un seyrine kapılın..

Karanlıkta Dialog: İstanbul Social Enterprise tarafından 20 Aralık 2013’de Gayrettepe Metro alanında ziyarete açıldı. ‘Karanlıkta Diyalog’ sizi parkta dolaşmak, bir caddede karşıdan karşıya geçmek gibi günlük hayat deneyimlerine sokar, ama tümüyle karanlıkta!

Duyularınızı uyandırarak ve farkındalığınızı derinleştirerek görme engelli rehberlerimiz, dokunarak, koklayarak ve duyarak yeni ve farklı bir biçimde görmenizi sağlayacak ve sizi unutulmaz bir yolculuğa çıkartacak.

Karanlıkta Diyalog, 1988’de Almanya’da Prof. Dr. Andreas Heinecke tarafından oluşturulup, hayata geçirildi.

4 Comments

  1. ID dedi ki:

    Kalemine, emeğine sağlık. Etkileyici anlatiminla bir çok kişinin etkilenmesi dileğiyle..

  2. Savaş Ateş dedi ki:

    Eline sağlık Nilüfer. Gayet güzel olmuş yazı. Ufkumuzu açtın. Yeni yazılarını bekliyoruz 🙂

  3. […] hayatımdaki her adımımda da dikkat ediyordum ama yaşayıncaya kadar değilmiş yine de! ‘Karanlıkta Diyalog deneyimini‘ yaşamak elbette ki çok farklıydı ama normal bir hayat sürerken hayatı gören gözleri […]

Bir Cevap Yazın