İnceleme: Tanyer Sönmezer’in Davos’17 Değerlendirmesi

Management Center Türkiye‘nin videolarına ve canlı yayınlarını sıklıkla takip ederim. Tanyer Sönmezer‘in Davos 2017 World Ekonomic Forum’u değerlendirmeleri ve izlenimlerine de yine MCT Facebook sayfası üzerinden yayınladıkları canlı yayınla izlemiştim. MCT Facebook sayfası üzerinden tüm videolara da göz atabilirsiniz.

Tanyer Bey‘in videosu üzerinden aldığım notları hem kendimle hem de sizlerle paylaşmak istiyorum. İlerleyen günlerde ve yıllarda bu değerlendirmelerden parçaları her birimizin hayatında hissedeceği kaçınılmaz birer gerçek olacak. Değerlendirmeleri ve videosu için bende ayrıca teşekkür ederim 🙂  

World Ekonomic Forum Davos 2017 Öne Çıkan Başlıklar: 

  • Globalizasyon
  • Sağlık Tartışmaları
  • Endüstriyel İnternet & Endüstri 4.0
  • Sanal & Arttırılmış Gerçeklik
  • Duyarlı ve Sorumlu Liderlik Kavramı

3000 ve üstü katılımcı ile gerçekleşen forumda ‘duyarlı ve sorumlu liderlik kavramı’ öne çıkarılmış başlıklardan biri olmakla beraber Türkiye’den katılımcı oranının azlığına da değindi.

Duyarlı ve sorumlu liderlik kavramında her seviyede liderin öne çıkan bu başlıkların her aşamasında daha fazla yer alması gerekliliği de ortaya çıkmış…

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, globalizasyonu savunduğu konuşmasında şu cümlelerle devam etmiş: “Dünya Ekonomisi bir okyanustur, bizi göllere mahkum etmeyin.”

Diğer taraftan ise Mc Donalds davası ile İngiliz aşçı Jamie Oliver’da globalizasyonun tam ortasındaydı aslında… Jamie Oliver ise şu yorumda bulunmuş: “Globalizasyonla iyilik yanyana bulunmalı.

Çin & Amerika rekabetinin dünyada var olduğunu konuşmasında belirten Sönmezer, sağlık tartışmalarında ise insan ömrünün çok yakında 100 yılın üstüne çıkacağını da değerlendirdi.  ‘Her on yılda geliştirilen teknolojilerin etkisiyle sağlıkta ömür iki yıl uzar hale gelmiş durumda.’

Türkiye, 2017 yılında rekabet gücü endeksinde 55. ve inovasyonda ise 37. sırada! 

Dünya üzerinde sadece 8 kişinin sahip olduğu zenginlik ve refah seviyesine (Tüm dünyada zenginliğin %50’sinden fazla zenginliğe sahiplik) bakıldığında;

  1. Bill Gates – Microsoft
  2. Amancio Ortega – Zara
  3. Warren Buffett – Berkshire Hathaway
  4. Telekom
  5.  Jeff Bezos – Amazon
  6. Mark Zuckerberg – Facebook
  7. Larry Ellison – Oracle
  8. Michael Bloomberg – Bloomberg

GE Başkanı Steve Bolze: Endüstri 4.0‘ın herkesin hayatında olduğunu belirterek, endüstriyel interneti müşterilerinden iki kat fazla kullandıklarını da konuşmasında belirtmiş.

Ünlülerin de toplum duyarlılığı konusundaki bilgi birikimleriyle dünyada öne çıkan ve önemli konularda konuşmalar yaptığına da değinen belirten Sönmezer, Matt Damon’un dünyadaki su konusunda ve sağlıklı içilebilir su kaynakları hakkında ve  Shakira’nın da mülteci sorunu hakkındaki aktarımlarını da değerlendirdi.

Endüstri 4.0: ” İşleri yok edip yeni işler yaratmak!”

İnsanlık için önemli noktalardan biri ‘yapay zeka’ ve aranıp bulunamayan becerileri geliştirdiğinizde yine karşınıza insan çıkıyor… Nesnelerin interneti ve daha fazla verimlilik üretimi üzerindeki konuşmalara da değinen Sönmezer, Çin’de elektrikli araç üretimininde olacağını aktardı. Robotların üretiminde daha fazla endüstri 4.0’ın yer alacağı da konuşulan konularda diğer boyutlardan biri.

Organlar üç boyutlu üretilebiliyor!

Amerika’da önümüzdeki beş yılda kamyon şoförlerinin işsiz kalacağı ve kamyonların şoförsüz kullanılacağı da diğer detaylardan birisiymiş… Yeni nesil uçaklarda da aynı durum geçerli elbette… Drone uygulamaları da diğer konuşulan detaylardan biri…

Forum’un gün sonu değerlendirmesinde ise Tanyer Sönmezer, mülteci sorunu, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji hızının iklim değişikliğine yetişecek boyutta olup olmadığı gibi sorunların ise soru işaretleri boyutunda kaldığını da belirtiyor.

Bir Cevap Yazın